KMM De Eendracht

Lenteconcert 09/03/2013

Collage Lenteconcert 2013Op 9 maart was het weer zo ver. De Koninklijke Muziekmaatschappij De Eendracht Anzegem, o.l.v. Joos Creteur, pakte uit met een goed gevuld hoogstaand muzikale avond omsloten door het verhaal van Johan, vertolkt door Tom Van Outryve.

Het lenteconcert 2013 is het verhaal van Johan.  Een jongen op zoek naar zichzelf in deze harde wereld. Hij heeft veel pech maar ook veel verbeelding.  Maar wij hebben enorm veel geluk want laat Johan nu op zijn tocht toevallig in allerlei situaties terecht komen die perfect aansluiten met de stukken die wij geoefend hebben voor het lenteconcert van dit jaar ...

Johan leeft in een fictieve wereld van ridders, draken en zwaarden en prinsessen, zelfs als hij al wat ouder is. Het is een lieve brave jongen maar hij heeft het niet gemakkelijk. Hij loopt zowat rond als een kleine kip in een veel te grote wereld en doet van alles verkeerd en wij kunnen “Chicken Little” spelen.
Zijn fascinatie voor ridders komt ons heel goed uit: onze mooie stukken “First Knight, Broken Sword en Sword of Honour” passen perfect om Johan’s verbeelding tot leven te brengen. Het is mij een volkomen raadsel  hoe alles klopt als een bus maar Johan’s  zwaard wordt effectief door zijn vader gebroken en natuurlijk is Johan dan in zijn eer gekrenkt. Zijn mama heeft echter hartpijn en doet hem een ridderpak cadeau en  ’s nacht kan Johan dromen en prinsessen bevrijden. Deze leuke momenten in zijn bestaan kunnen we weeral keurig onderstrepen met ons stukje “Happy Days”.  Johan wil zijn gekrenkte eer wreken en broedt gedurende ganse nachten op wat hij zou kunnen ondernemen. Om wakker te blijven drinkt hij liters koffie. En Johan heeft geluk deze keer: we hebben een stukje “Jazzpresso” gerepeteerd dat perfect de jazzy wantoestand in zijn hoofd weergeeft.


Johan kan niet meer thuisblijven. Op het werk heeft hij alle vijsjes al meerdere malen gesorteerd, en hij gaat op stap, op zoek naar geluk, op queeste. Het belooft een gevaarlijke tocht te worden en Johan heeft als bij wonder hetzelfde idee als wij en gedurende de pauze van het concert drinken we ons ook de nodige moed  in om het moeilijke stuk van deel 2 goed te kunnen spelen.
Op zijn tocht ontmoet Johan een wolf en een boom die een eetstoornis hebben. Dat is brute pech maar Johan doet zijn verhaal dat uren duurt en dat verzacht de pijn. En Johan gaat verder op zoek naar zijn geluk. Zijn lichte tred wordt passend ondersteund door de kokosnoot van Jeroen en de snare drum van Luc.
Aan een rivier ontmoet hij een vreemd wezen. Dit is het juiste moment voor een kleine interventie van Joos denken wij, maar wij hebben dubbele pech. Het wezen blijkt eerst een “boshaar” te zijn en later zelfs een altijd wenende, maar verblindend mooie vrouw. Enfin, Johan zal ook haar problemen proberen op te lossen en gaat verder.


Er zijn ook donkere momenten tijdens zijn queeste en in zijn geest . Dat kan niet beter uitkomen want laat ons nu net “Phantom of the Opera “op onze pupiter staan hebben dit jaar.
Hij ontmoet nog een vreemd schepsel dat een soort bezweringsdansje kan doen op de mysterieuze klanken van Jonathan en Johan krijgt kracht.  Hij holt terug naar de huilende vrouw en raadt haar aan een man te zoeken. Dat vinden wij een uitstekend idee want dan kunnen ze samen naar de zee gaan en hebben wij “Dancing on the Seashore” niet voor niets geoefend.


Gilbert Bécaud leefde voor zover ik weet niet in de Middeleeuwen en ik ben ervan overtuigd dat we deze tribute toch wel voor de paus ingestudeerd hebben maar nee hoor. De beeldschone vrouw blijkt Nathalie te heten. Maar Johan voorkomt pech en wil niet met haar trouwen. Hij wordt wat tegendraads want ook de boom wil hij niet helpen en laat de knellende schatkist tussen de wortels van de arme drommel zitten.  Op de koop toe wenst hij hem nog “All the Best” toe wat volgens mij totaal niet past maar het geeft ons wel mooi de gelegenheid om nog een bijpassend stuk muziek te kunnen brengen.


De zieke, hongerige wolf krijgt wel het correcte advies van Johan: slik de domste mens van de wereld in één keer naar binnen en je probleem is opgelost. Het beest vindt het afwijzen van Nathalie’s aanzoek en het niet opgraven van de schat waarschijnlijk het toppunt van domheid en slokt hem in één hap op. Johan is verlost van zijn pech.

Dat is goed getimed want ik merk dat er maar één stuk meer in mijn map zit. Alles wel beschouwd heeft Johan toch wel het geluk gehad dat zijn tocht zo treffend is opgeluisterd kunnen worden met de juiste muziek. Dat geeft zo’n queeste toch dat beetje meer.
Dat laatste stuk hebben we in extremis ook nog kunnen gebruiken. Dank zij Tom. De man heeft een fantastische verbeelding. Hij schudt nog een verhaal over een boer, oude peetjes en een ton, muntstukjes, een John Deere, borstels en verhalen uit zijn mouw en op het eind  is er nog een link met de “Muppets”. Je moet het maar doen hé.

Ik wens jullie “All the Best” en tot volgend jaar.

 

Uw reporter ter plaatse,

Hugo (geïnspireerd door Tom)

Aanvullende gegevens